CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Umělci z Čech, Evropy a Pacifiku míří do Filipova

Již pojedenácté Vás Arte musica zve na mezinárodní hudební festival, který se letos koná ve dnech 2. 7. až 27. 8. 2017 v poutní bazilice Panny Marie ve Filipově. Svátek pro milovníky krásné hudby a především královského nástroje přináší i letos jedinečné spektrum hudby pro obohacení prázdninových dnů.

Zahajovací koncert 2.7. přivítá výrazného představitele současného hudebního života Radka Rejška. Je nejen varhaníkem a hráčem na zvonkohru v pražské Loretě, ale i vynikajícím trumpetistou. Jeho kolegyně z českobudějovické konzervatoře Miroslava Svobodová osobitou formou představí filipovské varhany tak, jak je neznáme.

Hluboké umělecké a duchovní zamyšlení připraví následující dva koncerty. 9.7. varhanní recitál profesora z drážďanské vysoké hudební školy Martina Strohhäckera s jeho netradičním programem a 16.7. světová špička ve hře na violu Jitka Hosprová s neméně významným varhaníkem Pavlem Svobodou.

Je až neuvěřitelné, že náš kraj navštíví umělec z Nového Zélandu. Představitel vzdálené Oceánie Martin Setchell usedne 23.7. ve Filipově za nástroj z roku 1888 postavený firmou Eule Bautzen s úmyslem představit varhanní interpretaci, která je charakteristická pro tichomoří.

Protagonisté posledního červencového koncertu 30.7. poněkud odlehčí atmosféru horkého léta. Saxofonový virtuóz Roman Fojtíček a kutnohorský varhaník Michal Hanuš spolupracují na mnoha hudebních projektech a jeden z nich představí právě ve Filipově.

O varhanní recitál se první srpnovou neděli 6.8. postará vynikající francouzská varhanice, trvale žijící ve Švýcarsku, Aurore Baal. Na jedinečném nástroji představí nejen hudbu francouzskou.

Harfu, housle a varhany rozezní 13.8. Hedvika Mousa Bacha, Monika Urbanová a Pavla Salvová.

Mladého herce Václava Jílka není nutné představovat. První angažmá získal v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Dnes působí v Divadle na Vinohradech, a hostuje na dalších významných divadelních scénách. Mimo divadelní činnost je Václav Jílek velmi žádán u filmových a seriálových režisérů. Hrál například v seriálu Doktoři z Počátků, Ach, ty vraždy!, Kriminálka Anděl, nebo ve filmech Miluju Tě modře, Muži v naději, Román pro ženy a mnoha dalších. V současné době je řazen k nejobsazovanějším mladým hercům u nás. Ve Filipově nám 20.8. za hudebního doprovodu varhanice Marie Pochopové bude vyprávět filipovský příběh, který stál u vzniku tohoto poutního chrámu.

Závěrečný koncert festivalu 27.8. bude ozdoben přítomností charismatické Martiny Kociánové. Již během studií začala pracovat jako redaktorka a moderátorka zpravodajství České televize. V roce 1994 začala moderovat hlavní zpravodajskou relaci v TV Nova. Souběžně s touto profesí hostuje jako pěvkyně v divadlech v Česku, koncertuje doma i v zahraničí a spolupracuje s mnoha hudebními tělesy. Ve Filipově se za doprovodu vynikajícího varhaníka Petra Čecha představí jako sopranistka.

Věříme, že Vás nabídka festivalových koncertů zaujala, přijdete navštívit chrámové prostory filipovské baziliky, které poskytnou nejen uklidnění a krásné zážitky, ale i cestu k naplnění nevšední hudbou. Koncerty jsou každou prázdninovou neděli a začínají ve 14:00.

Arte musica


25.6.2017


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Skoro zataženo

Teplota: 6,4°C
Pocitová teplota: 4,6°C
Vítr: 9 km/h
Nárazy: 20,2 km/h
Směr větru: JZ
Srážky: 0,2 mm/d
Vlhkost: 63%
Tlak: 1004 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy