CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Počasí v Krásné Lípě - červen a květen 2016

Počasí v Krásné Lípě - červen 2016

Máme za sebou nejteplejší červen od počátku měření v roce 2009. Maximální teplota již s přehledem atakovala tropickou třicítku a minimální teplota byla spíše typická pro červenec nebo srpen. Oproti červnům v minulosti nepřišla tentokrát žádná výrazná studená sprcha, která by srazila odpolední teploty na několik dnů na hodnoty kolem 10°C.

První třetina června přinesla příjemné počasí s teplotami kolem 20°C odpoledne a 14°C ráno. 3. června se v odpoledních hodinách přehnala bouřka s úhrnem 10 mm srážek. Vítr vál slabý z východních směrů do 8 m/s.

Druhá třetina června byla chladnější a deštivější. Teploty se odpoledne pohybovaly do 19°C a ráno se držely kolem 12°C. Ve dnech od 13. do 17. 6. se občas vyskytly slabé přeháňky nebo bouřky. Nejvýznamnější byla 16. června, ve které napršelo 9,8 mm srážek. Vítr se stočil na směr z jižních směrů a občas nabral na síle, V nárazech foukalo do 10 m/s.

Třetí třetina června již přinesla letní dny. 23. 6. vyšplhala teplota na 28°C, následující dny pak atakovala tropickou třicítku. Tropy ale nevydržely dlouho. Následoval přechod studené fronty, která do Krásné Lípy přinesla pouhé 2 mm srážek. Do konce června převládalo standartní červnové počasí s občasnou přeháňkou a odpolední teplotou do 23°C.

Bouřky a lijáky byly v červnu v rámci Ústeckého kraje poměrně častou záležitostí. Díky nim napršelo na některých místech vysoko přes 150 mm srážek. Krásné Lípě se tentokrát drtivá většina těchto srážek jednoduše vyhnula. Celkově napršelo 77 mm srážek. 

 Počasí v Krásné Lípě - květen 2016

Měsíc květen bývá v některých letech vstupenkou do léta včetně silných a srážkově vydatných bouřek (např. léta 2009, 2011, 2012), někdy má spíše nádech kolikrát březnového počasí (rok 2009). Letošní květen byl v Krásné Lípě z dlouhodobého hlediska průměrný tak jako květen loňský... Pro pokračování klikněte na Více.

 

První dekáda byla až na jednu přeháňku s úhrnem srážek 3,5 mm zcela suchá. Teplota vzduchu první dny stoupala k 15°C v odpoledních hodinách a naopak klesala nejčastěji k 7°C v hodinách ranních. Květnové minimum padlo 2. 5., kdy teplota spadla na hodnotu +2,5°C.

Na konci první a na počátku druhé dekády začaly odpolední teploty atakovat příjemnou dvacetistupňovou hranici. Teplo ale nevydrželo dlouho a za přispění slabých srážek došlo k postupnému ochlazení až na teploty kolem 7°C v odpoledních hodinách.

Od 18. 5. se začalo opět pomalu oteplovat a 22. 5. padl první letošní letní den s maximální teplotou měsíce 26,9°C. O den později postupovala přes naše území zvlněná studená fronta, která přinesla do Krásné Lípy od jihu bouři typu supercela. Ta se vyznačila silným nárazovým větrem, krupobitím s průměrem krup 3 – 5 cm a přívalovým deštěm. Déšť sice trval krátce, ale kroupy dokázaly za pár minut napáchat na nechráněných automobilech škody za desetitisíce.

Závěr května se nesl v duchu teplého a vlhkého vzduchu. Na spoustě míst v ČR řádily silné bouřky s velmi vysokými srážkovými úhrny (např. Město Albrechtice v Jeseníkách zaznamenalo vysoko přes 150 mm srážek za 24 hod.). Tyto bouřky se Krásné Lípě tentokrát vyhnuly a tak květen skončil s celkovým úhrnem slabých 39 mm.

Průběh teplot  a srážek v květnu 2016

(www.pocasi-strelna.cz/krasnalipa.htm)


15.7.2016


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Skoro zataženo

Teplota: 8,6°C
Pocitová teplota: 7,7°C
Vítr: 6,8 km/h
Nárazy: 19,1 km/h
Směr větru: JZ
Srážky: 3,6 mm/d
Vlhkost: 58%
Tlak: 998,1 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy