CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Pozvánka na Férovou snídani

Ferova-snidane-ilustracni-fotka.jpg

V sobotu 11. května 2024 se v Krásné Lípě již popáté uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Koná se od 10:00 na louce mezi skateparkem a dětským Oranžovým hřištěm. V případě deště v altánu u Cimráku.

V sobotu 11. května 2024 se v Krásné Lípě uskuteční komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě – Férová snídaně. Krásná Lípa se tak přidá k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a musí čelit dopadům klimatické změny.

Na to reaguje systém Fairtrade. Pěstitelé si díky němu mohou vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Princip Férové snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou výrobky s certifikací Fairtrade. Může to být káva, čaj nebo pomerančový džus. K tomu fairtradové banány nebo čokoládové müsli, bábovka s fairtradovým kakaem a cukrem. V rámci odpovědné spotřeby můžeme tyto výrobky doplnit o bio a lokální produkty, abychom podpořili i místní farmáře.

„Těším se opět na setkání s přáteli i lidmi z okolí. Společně touto akcí můžeme dát najevo, že nám záleží na dobrých životních podmínkách pěstitelů ve světě. Vezmeme s sebou fairtradové dobroty a děti budou malovat vzkazy pěstitelům na chodník,” popisuje Veronika Arnoštová, která akci organizuje v Krásné Lípě.

Férová snídaně se v Česku koná již potřinácté, vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade. V Krásné Lípě proběhne popáté, a to od 10:00 hodin na louce mezi skateparkem a dětským Oranžovým hřištěm (v případě deště v altánu u Cimráku).

„Férová snídaně je největší česká akce na podporu odpovědné spotřeby. Organizaci tohoto komunitního pikniku zajišťují dobrovolníci: studenti, pedagogové, faráři nebo skauti. Díky jejich zapojení se loni sešlo na celkem 159 místech republiky přes 6 600 lidí. Fairtrade není pouze certifikační systém, ale globální hnutí, které spojuje miliony pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky s miliony aktivních spotřebitelů,“ uvedl Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebookové stránce www.facebook.com/ferovasnidane.

Fairtrade je obchod založený na partnerství. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pěstitelé dostávají spravedlivěji zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy. Více na www.fairtrade.cz/co-je-fairtrade

 


24.4.2024


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Skoro zataženo

Teplota: 7,9°C
Zdánlivá teplota: 6,5°C
Vítr: 2,2 km/h
Nárazy: 4 km/h
Směr větru: VSV
Srážky: 0 mm/d
Vlhkost: 95%
Tlak: 1009,7 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy