CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Akce zrušena. Jarní sraz turistů Děčínska – 60. ročník ➦ 21. března 2020

Jarni-sraz-turistu.jpgKaždé jubileum bychom si měli alespoň připomenout. Nebude se již opakovat. Jubileum kulaté bychom však měli určitě důstojně oslavit. To platí v každém ohledu, ve všech oblastech našeho života, sport a turistiku nevyjímaje. Ano, před šedesáti lety byla založena tradice jarních srazů turistů a slavit se bude.
Nahlédnutím do kalendáře turistických akcí pro KČT oblast Ústecký kraj na rok 2020 zjistíme, že kulaté narozeniny konkrétní akce si letos nepřipomeneme pouze u nás v Krásné Lípě, ale z podobného důvodu se budeme těšit i do Chomutova, Teplic, Klášterce nad Ohří a Loun.
 
Pár slov úvodem
Byl to před šedesáti lety rok plný významných událostí. Pouze namátkou: první člověk ve vesmíru – Jurij Gagarin obletěl 1x Zemi, začíná se stavět Berlínská zeď, byla zahájena stavba Nechranické přehrady, Otto Wichterle vyrobil první měkké kontaktní čočky a další. Nu a k tomu všemu, světe div se, byl připraven a realizován první jarní sraz turistů našeho tehdejšího okresu. Že nemůžeme srovnávat? Ale ano. Protože jsou události celosvětového, celostátního ale také regionálního významu. Každá z nich má mimořádný význam pro danou oblast a je nutné, abychom na ně nezapomínali.
 
Zrodila se myšlenka
V roce 1957 se uskutečnila akce, která byla nazvaná 100 jarních kilometrů. Hlavním smyslem bylo mobilizovat turistické oddíly k masové účasti členů a všech příznivců turistiky a získávat širokou veřejnost pro aktivní pohyb a vztah k přírodě vůbec. Každá první jarní neděle v dalších letech byla nazvána Turistickou nedělí a byla vždy zahájena akcí 100 jarních kilometrů. A to už byl pouze nepatrný krůček k tomu, aby Okresní výbor turistiky OV ČSTV v Děčíně připravil tzv. Jarní sraz turistů a 26. března 1961 v Kamenické Šenově u Panské skály plánovanou akci uskutečnil. Sešli se turisté z celého okresu, další rok následovala Vlčí Hora (tehdy ještě samostatná obec) a z jarních srazů se stala nádherná tradice.
 
Jedna zajímavost
To byly roky 1962–1965. Tehdy se jarní srazy turistů organizovaly zvlášť pro západní a východní část okresu. V roce 1965 dokonce i pro střední část okresu (na Vrabinci, Stožci a opět ve Vlčí Hoře). Rok 1966 vrátil jarní srazy opět na jedno místo.
 
Tak šly roky…
… střídala se města a obce, aktivních turistů i účastníků z řad veřejnosti přibývalo a stejně tak přibývalo míst a památek, se kterými nás organizátoři jednotlivých jarních srazů seznamovali. Ta krásná tradice pokračovala s každoroční železnou pravidelností až do roku 1991. Ve zmíněném roce se spojily Kluby českých turistů okresu Děčín a Česká Lípa do Labsko-lužické oblasti a první velkou akcí byl hned na jaře roku 1992 Oblastní jarní sraz turistů. Organizací byl pověřen tak trochu symbolicky KČT Krásná Lípa, který se také v roce 1991 rozloučil s Tělovýchovnou jednotou a osamostatnil se.
 
A pokračujeme
Opět rok co rok, Rumburk, Česká Lípa, Děčín, Brtníky, Sloup v Čechách, Česká Kamenice, Mimoň, Šluknov a další za účasti stovek a tisíců účastníků, kteří milují pobyt v přírodě, mají zájem navštívit nepoznané a chtějí navázat nová přátelství. Loňský jarní sraz hostil KČT Dolní Poustevna a pořadatelství v roce letošním bylo přiděleno KČT Krásná Lípa.
 
Jarní srazy v Krásné Lípě
KČT Krásná Lípa byl založen v roce 1981 jako nový odbor při TJ Krásná Lípa. V šedesátileté historii byla organizace jarních srazů přidělena tomuto klubu celkem 5x. Vzpomínáte? 1985 – základna klubu za fotbalovým hřištěm, počasí slunečné, ale po předchozím tání travnatá plocha základny doslova rozbahněná, ale u výborného kulturního programu a občerstvení nálada skvělá. 1992 – bohatý kulturní program v místním kině, odhalení pamětní desky bratrům Bienertovým a otevření první části zrekonstruované žluté trasy přes Kyjovský hrádek. 1997 – vystoupení krásnolipských tanečních a pěveckých souborů v Besedě na náměstí, přesun na hráz přehrady v Kyjově, občerstvení a slavnostní otevření kompletní žluté stezky Kyjovským údolím. 2008 – hlavním bodem srazu v tomto roce byla turistická výstava v tehdejším Domě volného času (dnes relaxační centrum Aparthotelu Lípa) a konečně rok 2013 – na toto období udeřila zima, kterou umocňoval krutý mráz a prudký vítr (nejdříve zmrzl chleba, potom už mrzla i hořčice a kdo okamžitě nesnědl guláš, měl smůlu). V místním kostele pak proběhl kulturní program s předáním odměn aktivním členům KČT a přítomní vyslechli mimořádný koncert na opravené varhany.
 
Co chystá Krásná Lípa na letošní rok?
Především netradiční místo prezentace a úvodního společného setkání. Představte si, že 200 m od centra města je místo, ze kterého je výhled na Krásnou Lípu a okolí jako z malé „rozhledny“. Nevěříte? Přesvědčíme Vás. A dokonce Vám při tom nebeském výhledu bude hrát hudba a budete si moci dát něco dobrého na zub. A co víc. Ať bude venku sebehorší počasí, Vy se budete kochat pod střechou a v teple. Připravíme Vám i malou výstavku fotografií, které Vám vypoví pohádku o tom, jak poctivý, skromný a pracovitý člověk zachránil malou továrničku před totální zkázou. To vše již od 9 hodin. V 11 hodin zahájíme oficiální část srazu krátkými zdravicemi představiteli kraje, okresu a města a pak už si budou účastníci moci vybrat z nabídky komentovaných výletů pod vedením cvičitelů KČT Krásná Lípa. Každý účastník si ze srazu odnese pamětní list, k dispozici Vám bude informační koutek o dopravě v Ústeckém kraji a nejbližším okolí a bude možno zakoupit upomínkové předměty (mapy, průvodce, knížky, turistickou medovinu, tur. bylinný likér apod.).
 
Jan Douda, KČT Krásná Lípa

27.2.2020


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Zataženo

Teplota: 7,7°C
Zdánlivá teplota: 6,1°C
Vítr: 3,6 km/h
Nárazy: 3,6 km/h
Směr větru: SSV
Srážky: 0 mm/d
Vlhkost: 91%
Tlak: 1020,4 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy